Risograph dummy
Risograph dummy

Bij mijn opleiding CMD gebruiken we een dummy, een leeg boek om ideeën in vast te leggen. Ik ging deze dummy’s tijdens mijn studie ook steeds meer gebruiken om in te tekenen als een soort dagboek. Bij het vak Seminar heb ik de kans gegrepen om deze passie te onderzoeken. Begin 2022 heb ik een nieuwe fascinatie opgedaan met de komst van het RisoLab. Het medium risoprinten sluit goed aan op mijn illustratiestijl en zo is mijn passie hiervoor gegroeid. Ik haalde meer uit de tekeningen waarmee ik mijn dummy vulde. Ondanks of misschien wel juist vanwege het boek als medium. De vraag die bij dit project dan ook centraal stond is: ‘Op wat voor manier helpt een dummy mij om meer te halen uit mijn ontwerpen?’

Als afsluiting van de seminarperiode was er een expositie waarbij iedereen die die periode dat vak had gevolgd diens werk exposeerde. Bij mij was dat een zelf gebonden dummy gevuld met gerisoprinte illustraties. Hiervoor heb ik in totaal 73 verschillende illustraties gemaakt, verdeeld over 105 bladzijdes. In totaal kun je 10 verschillende kleuren riso inkt terugvinden in het boekje (het ontstaan van nieuwe kleuren door overlapping niet meegerekend). Op deze foto’s zie je dus maar een fractie van het boekwerk.

 

Alle deelnemers op de expo konden stemmen op wat zij het beste project vonden in drie verschillende categorieën. Hierbij heb ik gewonnen in de categorie ‘beste artistieke onderzoek’. Als beloning heb ik het vak dus niet alleen afgerond met een mooie 9, maar heb ik ook een golden ticket ontvangen waardoor ik mijn werk mag exposeren op het X=festival in 2023. Dit festival is een event voor en door CMD-studenten en zal in mei 2023 plaatsvinden.